De Monte Viso en (links) de Col de la Traversette

Van de Col de la Traversette heb ik zelf nooit foto’s genomen, maar een bevriend echtpaar was er onlangs op vakantie en wandelde een eind in de richting. De berg is de Monte Viso, de weg naar de pas ligt links daarvan.

Is dit de pas waar Hannibal overheen ging? Het is niet ondenkbaar, maar de theorie kent grote moeilijkheden. Hij moet dan langs de bovenloop van de Durance zijn gekomen, maar een van de weinige dingen die we zeker weten, is dat hij niet langs de benedenloop van die rivier is gekomen. Dit moet worden verklaard. Van onze twee bronnen vermeldt de oudste, Polybios, de Durance geheel niet, terwijl de andere bron, Titus Livius, de rivier wel vermeldt. Dat doet hij op gezag van Timagenes. We weten echter niet waar deze auteur zijn informatie vandaan haalt.

Een verdere complicatie is dat Livius/Timagenes een ingenieursklus vermeldt die onmogelijk waar kan zijn. De onderzoekers die een paar jaar geleden deze theorie, die dood en begraven leek, nieuw leven inbliezen, gaan hier onhandig mee om. Enerzijds volgen ze de informatie van Livius/Timagenes niet als het gaat om die ingenieursklus, maar veronderstellen ze deze informatie wel als ze Hannibal brengen aan de bovenloop van de Durance. Dat is niet hoe oudheidkundigen gemeenlijk omgaan met hun bronnen.

De door mij zeer bewonderde Peter Connolly wijst op een andere moeilijkheid: om van de Durance bij de Traversette te komen, moet een leger langs de rivier de Guil trekken. Dat zou een buitengewoon riskante onderneming zijn geweest. Kortom, ik ben niet overtuigd. Er zijn meer problemen en daarover leest u meer in mijn boek Hannibal in de Alpen.