Het zogenaamde Graf van Theron in Agrigento

Een deel van de Punische stadsmuur van Palermo is te zien onder het Normandisch paleis, en er zijn ook Punische voorwerpen in het Museo archeologico Antonio Salinas. Wie echter werkelijk iets van de Punische cultuur wil zien, moet naar het eilandje Motya, gelegen in de lagune ten noorden van Marsala en per boot bereikbaar. Te zien zijn onder andere een stadsmuur, een necropool, een tofet, woonhuizen, een waterheiligdom en een museum.

Even verderop is in Marsala het Museo archeologico Baglio Anselmi met vondsten uit Lilybaion, waaronder een scheepswrak. Selinous is interessant omdat de Punische nederzetting is gesticht nadat de Karthagers een Griekse stad hadden verwoest. Rond de oude Griekse tempels C en D vindt u Punische huizen, die duidelijk niet het stratenpatroon volgen van de eerdere stad.

In de stad Segesta, belegerd door Hamilkar en ontzet door Duillius, zijn een onvoltooid gebleven tempel en een theater te bezichtigen. In Akragas, vooral bekend om zijn Griekse heiligdommen, stamt uit de tijd van de Eerste Punische Oorlog een grafmonument voor de gesneuvelde Romeinse soldaten. Het staat bekend als het Graf van Theron; zie boven. De tempel van Zeus, met zijn merkwaardige atlanten, is waar de laatste verdedigers zich terugtrokken toen Karthalo de stad verwoestte.

In Syracuse is het Museo archeologico Paolo Orsi de moeite waard. Even verder naar het westen is het archeologisch park, met het door koning Hiëron gebouwde altaar en het Griekse theater. Nog verder naar het westen ligt fort Euryalos, dat een idee geeft van het soort vestingwerken dat rond Lilybaion heeft gelegen.