Constantine

Constantine in Algerije, het antieke Kirtan of Cirta, ligt fenomenaal aan een diepe kloof, die het onmogelijk maakte het paleis van de Numidische vorsten te benaderen. Dat hebben ook latere heersers gezien, zodat dit punt altijd bewoond bleef. Van de Numidische residentie is daarom even weinig over als van de latere Romeinse stad, maar het paleis van Gaïa en Massinissa is geweest op de plek van de huidige kasba.

In het museum zijn de stèles uit het heiligdom van El-Hofra te zien, opgericht door Numidiërs en Griekse huurlingen. (Andere stèles bevinden zich in het Louvre.) Ook zijn hier de vondsten te zien uit het koningsgraf van Soumaa d’el Khroub, gelegen langs de weg naar Batna. Er is weleens geopperd dat dit de laatste rustplaats is van Massinissa, ingericht door een van zijn zonen. Wie verder reist naar de Romeinse stad Thamugadi, kan met een kleine omweg het enorme mausoleum van Médracen bezoeken. Net als Soumaa d’el Khroub is ook dit koningsgraf Unesco-werelderfgoed.

Rond Kirtan lagen op heuveltoppen verschillende nederzettingen. Een voorbeeld is Tiddis, even ten noorden van Constantine. De natuurstenen gebouwen zijn merendeels Romeins, maar geven een idee van hoe de Numidiërs woonden.