Médracen

Vanaf de zesde eeuw v.Chr. ontstonden op de Hautes Plaines, het hoogland achter het kustgebergte van Algerije, steeds complexere, grotendeels sedentaire samenlevingen. Een eeuw later is de Griekse auteur Herodotos er stellig over dat deze mensen geen nomaden meer waren, een misverstand dat lijkt te zijn ingegeven door het feit dat de naam “Numidiërs” lijkt op  het Griekse woord nomades.

Al in de vierde eeuw v.Chr. waren er, als we de Griekse auteur Diodoros mogen geloven, volwaardige stadstaten, poleis. Nog een eeuw later, in de derde eeuw v.Chr. dus, valt de wereld van de Hautes Plaines zeker niet meer te typeren als stamsamenleving.

Evenzo zijn de heersers niet langer te typeren als stamhoofden. We zien het aan de archeologie. Een onbekende vorst liet een generatie voor het uitbreken van de Eerste Punische Oorlog bij Médracen een mausoleum aanleggen waarvoor de toenmalige koningen in Egypte zich niet zouden hebben geschaamd.

De loden klampen die ooit de enorme blokken natuursteen verbonden, zijn in recenter tijden geroofd, maar bewijzen dat de bouwers metaal konden importeren en wisten hoe ze het moesten bewerken. Ook het koper en tin, gebruikt bij de vervaardiging van hun bronzen werktuigen, waren geïmporteerd. Honderden onderdanen moeten hebben geholpen bij het transport of als steenhouwers de blokken hebben bewerkt.

Een bouwheer die toegang heeft tot zulke middelen, mag met recht een koning heten. Helaas is niet bekend wie deze heerser was, hoe hij zo’n positie heeft weten te verwerven en tot hoe ver zijn macht reikte. Wellicht was het negentig kilometer noordelijker gelegen Kirtan, het huidige Constantine, zijn residentie.

***

Het boek Hannibal in de Alpen is hier te bestellen. Het boek De vergeten oorlog verschijnt in maart, en u kunt het daar bestellen. De presentatie van Hannibal in de Alpen is op woensdagmiddag 19 januari van 15:00-16:00 uur. Meekijken kan hier.