Hannibal in de Alpen | De vergeten oorlog

De Numidisch-Karthaagse Oorlog

Numidische ruiter (Nationaal archeologisch museum, Algiers)

In de Tweede Punische Oorlog (218-201) hadden de Romeinen de Karthagers verslagen en het vredesverdrag verbood de verslagenen om zonder toestemming van de Romeinse Senaat ten oorlog te gaan. Dat vormde voor de Romeinse bondgenoot Massinissa van Numidië natuurlijk een uitnodiging om de Karthaagse bezittingen aan te vallen. Ook moesten de Karthagers nog vijftig jaar een schadevergoeding betalen aan de Romeinen. Pas tegen het midden van de tweede eeuw zou Karthago vrij zijn van deze verplichting en tenminste één Romeinse senator, Cato de Oudere, leefde in de veronderstelling dat de voormalige vijand spoedig daarna weer een supermacht zou zijn.

Aanleiding

In 151 v.Chr. verdreven de Karthagers, op voorstel van een zekere Hamilkar de Samniet, veertig pro-Numidische politici. Ze vluchtten naar Kirta, de residentie van Massinissa, het huidige Constantine in Algerije. De Numidische koning stuurde nu zijn zonen Gulussa en Mikipsa naar Karthago, om de stad te vragen de ballingen terug te ontvangen. Het gezantschap had geen succes: nadat de twee prinsen de hoofdstad hadden bereikt, werden ze weggestuurd. Erger nog, Hamilkar en zijn aanhangers vielen Gulussa’s konvooi aan en doodden enkele begeleiders. De Numidiërs konden dit niet over hun kant laten gaan. Een Numidisch-Karthaagse Oorlog was onvermijdelijk.

Het is overigens mogelijk dat de problemen eerder waren begonnen. In datzelfde jaar bezocht prins Gulussa Rome om te melden dat de Karthagers op oorlog aan het voorbereiden waren. Ze waren een vloot aan het bouwen en rekruteerden soldaten. Onze bron voor dit voorval, een uittreksel uit het grote geschiedwerk van Titus Livius, is vaak verward en we weten daardoor niet goed waar dit stukje informatie moet worden geplaatst. Het kan zijn gebeurd na het mislukte gezantschap, maar ook daarvoor.

Massinissa valt aan

Hoe dat ook zij, Massinissa zag een kans voor gebiedsuitbreiding, viel het Karthaagse land binnen en bereikte een stad die Oroskopa wordt genoemd. Als reactie stuurden de Karthagers hun commandant Hasdrubal met een leger van 400 ruiters en 25.000 man voetvolk. Toen de indrukwekkende strijdmacht dichterbij kwam, besloten twee Numidische commandanten, Asasis en Suba, van partij te wisselen, waarbij ze niet minder dan 6.000 ruiters meenamen.

Desondanks had Hasdrubal geen noemenswaardig succes. In het voorjaar van 150 leek Massinissa zich terug te trekken, maar in feite lokte hij het Karthaagse leger naar een verlaten gebied. Hasdrubal volgde en de twee legers, die inmiddels allebei versterkingen hadden ontvangen, bereidde zich voor op de strijd. Het gevecht duurde urenlang en de verliezen waren enorm, maar toen de zon onderging, leek het erop dat de Numidiërs hadden gewonnen.

Bemiddeling

Toen Massinissa terugkeerde naar zijn tent, hoorde hij dat er visite was uit Rome: Publius Cornelius Scipio Aemilianus. Deze vooraanstaande Romein, door adoptie een afstammeling van de Scipio die Hannibal had verslagen, diende in die tijd als officier in een Romeins leger in Spanje en was naar Numidië gestuurd om olifanten te verwerven. Hij was de aangewezen man om te bemiddelen tussen de Numidiërs en de Karthagers, maar het liep op niets uit: Massinissa’s eis dat de Karthagers de deserteurs Asasis en Suba zouden uitleveren, was voor de Karthagers onacceptabel.

Hoewel Scipio naar Spanje terugkeerde (met olifanten), waren er nog steeds Romeinse onderhandelaars in de buurt toen Massinissa het beleg opsloeg voor het kamp van Hasdrubal. Hoewel hun kamp al was omringd met belegeringswerken en uithongering dreigde, meenden de Karthagers dat ze nog tijd hadden. Ze hoopten dat de Romeinse onderhandelaars het conflict zonder bloedvergieten konden oplossen.

Wat ze niet wisten, is dat de Romeinse diplomaten geen vrede wilden. Ze hadden instructies om Massinissa aan te moedigen om te vechten en mochten alleen onderhandelen als de Numidische leider zou worden verslagen. De blokkade van het Karthaagse kamp ging dus door, maar inmiddels waren de Karthagers te zwak om nog uit te breken. De Grieks-Romeinse historicus Appianus van Alexandrië, onze belangrijkste bron, vertelt dat de mannen van Hasdrubal hun paarden en lastdieren opaten; nu waren ook ziekten onvermijdelijk, mede doordat er geen hout was om brandstapels te bouwen, waardoor de doden onbegraven bleven.

Capitulatie

Uiteindelijk waren de Karthagers gedwongen de eisen van Massinissa in te willigen. De Numidische deserteurs werden overdragen, de veertig bannelingen keerden terug en ze beloofden Massinissa een halve eeuw lang jaar honderd talenten zilver te betalen. Daarna werden de Karthaagse soldaten onder een juk door gestuurd: de gebruikelijke vernedering van een verslagen leger. Dit was echter nog niet het einde van hun lijdensweg, want Gulussa zon op wraak en viel met zijn ruiterij de ontwapende Karthaagse soldaten aan.

Hoewel Karthago territoriale verliezen had weten te verhinderen, was de Numidisch-Karthaagse Oorlog uitgelopen op een ramp. In 201 hadden de Karthagers er immers mee ingestemd dat ze toestemming aan de Romeinse Senaat zouden vragen voordat ze ten strijde trokken. Inmiddels hadden Scipio Aemilianus en de andere Romeinse diplomaten geconstateerd dat Karthago het vredesverdrag had geschonden. Rome had een voorwendsel om de oorlog te verklaren.

Op weg naar het einde

En dat was niet helemaal zonder reden. Scipio was ooggetuige geweest van een van de grootste veldslagen uit de geschiedenis en zou hebben gezegd dat de enigen die ooit zo’n spektakel voor zich hadden gehad de goden waren geweest die de Trojaanse Oorlog hadden aanschouwd.

Hij en de andere Romeinse diplomaten moeten zich hebben gerealiseerd dat Massinissa op een dag Karthago zou veroveren en dat Numidië dan een even gevaarlijke vijand zou zijn als Karthago ooit was geweest. Dus besloot Rome het Karthaagse grondgebied zelf te veroveren. De Derde Punische oorlog was onvermijdelijk geworden.

48 reacties

 1. write content

  I have read so many articles concerning the blogger lovers however
  this article is really a nice article, keep it up.

 2. https://www.bet-promokod.ru

  Букмекерская контора 1xBet является одной из самых известных на рынке. https://bet-promokod.ru/ Большой выбор спортивных и киберспортивных событий, множество открытых линий, высочайшие коэффициенты. Также, БК имеет широкий функционал и одна из немногих дает возможность совершать ставки по уникальным промокодам. Используя их, вы можете получить реальный денежный выигрыш, не внося абсолютно никаких средств. Фантастика? – Нет, Реальность Узнать актуальный промокод вы можете сейчас же, однако использовать его необходимо в соответствии с условиями и инструкциями, которые приведены ниже.

 3. RNS-MO-How

  Разрешение на строительство — это публичный удостоверение, предоставляемый официальными ведомствами государственного аппарата или местного управления, который допускает начать стройку или производство строительных работ.
  Получение разрешения на строительство назначает законодательные основания и стандарты к стройке, включая узаконенные разновидности работ, дозволенные материалы и подходы, а также включает строительные нормативные акты и комплекты безопасности. Получение разрешения на строительный процесс является необходимым документов для строительной сферы.

 4. scholding

  Быстромонтируемые здания – это новейшие конструкции, которые отличаются высокой скоростью установки и мобильностью. Они представляют собой здания, состоящие из эскизно выделанных деталей или же модулей, которые могут быть быстрыми темпами установлены в пункте развития.
  Строительство из сэндвич панелей под ключ отличаются гибкостью также адаптируемостью, что разрешает легко изменять а также переделывать их в соответствии с потребностями клиента. Это экономически лучшее а также экологически надежное решение, которое в последние лета приобрело широкое распространение.

 5. Ivyerupe

  order zithromax without prescription

 6. Daviskib

  propecia compare prices

 7. Jackerupe

  discount zestril

 8. Elwoodfut

  sildenafil tabs 50mg

 9. Sueerupe

  generic desyrel

 10. Alanerupe

  amoxicillin pharmacy price

 11. RichardNop

  purchase vermox

 12. CurtisGab

  buy retin a 0.5 cream

 13. Zakerupe

  buy doxycycline 100mg pills

 14. Darrylfuend

  buy prozac mastercard

 15. MichaelRam

  propecia tablets price in india

 16. Samerupe

  accutane price uk

 17. Elwoodfut

  propecia singapore price

 18. Eyeerupe

  tretinoin mexico

 19. DavidKak

  budesonide 3mg capsules coupon

 20. RichardNop

  lexapro 2019

 21. Williamtielf

  robaxin iv

 22. Zakerupe

  hydroxychloroquine 90 mg

 23. Daviskib

  zithromax pills

 24. Maryerupe

  order ventolin online no prescription

 25. Asherupe

  accutane 30 mg coupon

 26. Darrylfuend

  can i buy wellbutrin online

 27. Josephnek

  mebendazole price

 28. Elwoodfut

  zestoretic 10 12.5

 29. Samerupe

  prednisone nz

 30. Joeerupe

  tretinoin gel australia

 31. Zakerupe

  ventolin on line

 32. Darrylfuend

  22 doxycycline

 33. Alanerupe

  buy vermox

 34. Sueerupe

  buy doxycycline 50 mg

 35. Samuelsaums

  zoloft 2 50mg

 36. Asherupe

  augmentin 500 125 mg tablet

 37. Daviskib

  trazodone 25 mg

 38. MichaelRam

  amoxicillin 500 mg generic

 39. Sueerupe

  where to buy levitra in canada

 40. RichardNop

  best online cialis canada

 41. Joeerupe

  propecia online price

 42. CurtisGab

  buy colchicine without prescription

 43. Jackerupe

  stromectol order online

 44. Maryerupe

  where can i buy corticosteroids pills

 45. DavidKak

  silagra 100 online

 46. Samuelsaums

  propranolol buy usa

 47. Ivyerupe

  where can i buy accutane

 48. Ivyerupe

  buy xenical australia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Karthago

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d