De vallei van de Drac

In Hannibal in de Alpen, dat volgende week woensdag wordt gepresenteerd, behandel ik de onmogelijkheid vast te stellen waar de Karthaagse generaal met z’n olifanten de Alpen is overgestoken. Ik benut die op zich niet heel belangrijke vraag om te tonen hoe veelkleurig mijn vak is.

In een eerste filmpje legde ik uit dat onze reconstructie van Hannibals krijgsplan afhankelijk is van de plek waar hij de Rhône overstak. Een tweede filmpje behandelde het lokaliseren van de woonplaatsen van antieke stammen. In het vorige filmpje behandelde ik de vraag of een bekend IJzertijdfort ook het fort was dat Hannibal stormenderhand innam.

Vandaag ziet u mij, in mijn Tunesische gewaad, bij de rivier de Drac. Er is nul bewijs dat Hannibal daar ooit is geweest. Het is echter een mooie plek om iets over bronkritiek uit te leggen. We weten met zekerheid dat onze twee bronnen, Polybios en Livius, teruggaan op één oerbron en dat Livius daarnaast een andere bron heeft gebruikt. De kwaliteit van die andere bron is onduidelijk. Als we haar terzijde schuiven, resteert de oerbron en moeten we Hannibals oversteekplaats zoeken bij de Mt Cenis; de informatie uit die andere bron suggereert de Montgenèvre. Beide zijn te harmoniseren met de aanname dat Hannibal langs de Drac is getrokken. Er is dus nul bewijs dat Hannibal dat deed.

***

[wordt vervolgd]

***

Het boek Hannibal in de Alpen is hier te bestellen. Het boek De vergeten oorlog verschijnt in maart, en u kunt het daar bestellen. De presentatie van Hannibal in de Alpen is op woensdagmiddag 19 januari van 15:00-16:00 uur. Meekijken kan hier.