Het Bode-museum in Berlijn heeft een fenomenale collectie munten. Daar hoort ook bovenstaand exemplaar bij. Mijn foto is niet de allerbeste, ik weet het, maar het is duidelijk genoeg dat er een prachtig portret op staat. Een bedeltjes-halssnoer als dit heb ik nog nooit ergens gezien, maar dit model oorbel is werkelijk opgegraven.
Maar wie is deze dame? Het is vermoedelijk de godin Tanit, die erg populair was bij de Karthagers, maar de iconografie is gebaseerd op de Griekse godin Persefone. Dat was een vruchtbaarheidsgodin en het is geen toeval dat ze graanaren in het haar heeft gevlochten. Dit soort overnames van elkaars beeldentaal hoeven ons niet te verbazen. De Germanen hadden een godin die ze vereerden in een vorm die de Romeinen associeerden met Isis. De oorspronkelijke bewoners van Rio de Janeiro vereren nog altijd een godin Yemanja waarvan de iconografie is gebaseerd op de christelijke heilige Maria. Het illustreert de veelkleurigheid van de antieke cultuur.
Het kan echter ook zijn dat de godin Persefone voor de Karthagers belangrijk was. We weten dat ze haar en haar dochter Kore vereerden, zoals ze ook de Egyptische godheid Bes vereerden. Het is dus denkbaar dat ze haar ook op hun munten plaatsten. Of kozen voor een plaatje dat voor de een Tanit en voor de ander Persefone voorstelde.
Deze munt, gelukkig iets beter dan ik hier kan tonen, staat ook in mijn boek over de Eerste Punische Oorlog, De vergeten oorlog. U bestelt het hier.