Gistermiddag was in een verder verlaten Rijksmuseum van Oudheden de presentatie van mijn nieuw boek Hannibal in de Alpen. Die was online te bekijken, wat leuk was, omdat we zo meer mensen konden bereiken dan als iedereen live aanwezig moest zijn.

Museumdirecteur Wim Weijland heette de kijkers welkom en ik vertelde iets over het boek. Daarna interviewde Martijn van Calmthout museumconservator Annemarieke Willemsen en mijzelf over wat het inhoudt het publiek gelaagd te informeren over wetenschap. Je kunt bijvoorbeeld Hannibal gebruiken om de aandacht te trekken en dan iets vertellen waarvan de mensen nog niet wisten dat het interessant zou zijn. Dat geldt voor museumtentoonstellingen evengoed als voor boeken. Het probleem is dat de formats en frames waarmee we de aandacht trekken, inmiddels behoorlijk sleets zijn en niet zelden contraproductief. En dat, als het over de Oudheid gaat, die vervolginformatie meestal ontbreekt.

Ik verklap geen geheim als ik u zeg dat het eerste exemplaar van een boek niet bestaat. Er is wel een eerste exemplaar dat een auteur uit een doos haalt, maar ook dit keer lag het boek al in de winkel voordat er een presentatie was met een overhandiging van een zogenaamd eerste exemplaar. Dat gezegd zijnde, als er iemand is die ik eens in het zonnetje wilde zetten, was het Sigrid van Roode, die alles weet over Egypte, over het Nederlands archeologiebeleid en over antieke sieraden, en die ook nog een door-en-door goede vriendin is. In haar dank ik alle mensen die ik kan bellen of appen of mailen als ik eens een vraag heb. Over bayesiaanse statistiek, over kalenderkwesties, over Egypte, over hydrometers of over Griekse vertalingen.

Het filmpje is nog twee weken hier te zien. Het boek is daar te bestellen en als u er meer bij wil hebben, is er de website waarop u zich nu bevindt.