Pyrrhos

Dit is een van de beroemdste portretten uit de Oudheid: Pyrrhos, de koning van Epeiros, een staat die lag in het zuiden van het huidige Albanië en het noordwesten van Griekenland. Ik weet nooit goed ik het woord moet spellen, want ik wil niet invisibiliseren en neig er daarom naar Griekse woorden zo Grieks mogelijk weer te geven. Ik vind echter ook dat de Romeinse provincienamen zó ingeburgerd zijn dat je daar van moet afblijven. Dus Epirus. Dat Pyrrhos dan weer Purrhos zou zijn, gaat me ook te ver. Ik ben gewoon niet consequent maar dat is geen enkel systeem.

Bovenstaand portret is gevonden in de Villa van de Papyri in Herculaneum en is nu te zien in het Nationaal Archeologisch Museum in Napels.

Pyrrhos, of Pyrrhus, of Purrhos, was eigenlijk de proto-Hannibal: hij streed in Italië tegen de Romeinen en al zijn tactische vernuft was onvoldoende om te compenseren dat hij zijn verliezen niet kon aanvullen terwijl de Romeinen dat wel konden. Dat Hannibal niet heeft begrepen dat oorlog in Italië redelijk kansloos was, is een van de mysteriën der oude geschiedenis. Ik stip het terloops aan in Hannibal in de Alpen en beschrijf Pyrrhos’ mislukte veldtocht uitgebreid in De vergeten oorlog.